ISPREPLETANI PLANINSKI HOTELI

Isprepletani niz objekata hotela Doban (Hotel Doban) smešten je u centralnom delu planine Baekbionbong (Baekbyonbong), u Južnoj Korei. Ovaj interesantan kompleks hotela je delo HGA arhitektonskog dizajn studija u Seulu, Korea (HG-Architecture design studio in Seoul, Korea).

U jednom nizu projektovane su po četiri hotelske jedinice. Čitav niz objekata pozicioniran je duž terasaste padine čime se otvara i predivan pogled na reku Južni Han (South Han River).

Sama forma objekata prati konture terena i okolnog pejzaža, i time se uklapa u postojeće stanje. Za razliku od forme eksterijera, untrašnjost objekata isprepletana je kroz različite visine i dubine u celokupnom enterijerskom prostoru. Denivelacije u enterijeru razdvajaju različite namene unutar jedne celine.

U čitavom nizu objekata korisnicima se stvara potpuno individualan prostor u sklopu svake jedinice, što se i vodilo kao osnovni koncept čitavog projekta.

Drvo, beton i staklo u svojim skladnim kompozicijama provlače se kao glavni materjali kroz sve projektovane celine.

Niz objekata u svojoj skladnoj geometrijskoj formi pruža se i klizi niz terasastu padinu planine Baekbionbong (Baekbyonbong). Sam prosces dizajna i uklapanja svih objekata u jednu celinu zahtevao je veliku pažnju kako da bi se stvorila jedna interesantna forma. Forma građevine je lako uočljiva sa ulaza u dolinu planine Baekbionbong (Baekbyonbong) i predstavlja glavnu znamenitost ovoga područija.

Projekat je realizovan 2016. godine.

Površina: 194 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Kyungsub Shin

by Maja Kašiković

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.