Južno od meksičkog grada Guadalahara, petočlana prodica ušuškala je svoj novi dom između krošnji drveća.

Arhitektonski studio Radillo Alba projektovao je novi porodični dom i nazvao ga Kuća RA (Casa RA). Kao glavni izazov, po čemu je i sama kuća jako interesantna, bio je uklopiti celokupan prostor između pet stabala drveća i sve to na ograničenoj parceli.

Celokupan prostor kreiran je između pet stabala drveća i sve to na ograničenoj parceli.

Uklopiti sve u jednu celinu i sačuvati postojeća stabla po svaku cenu bio je veliki izazov.

Kada je osmišljen prvobitni raspored, pored unutrašnjih prostorija arhitekte su našle i mesta za terase i dodatne prostore na otvorenom kako bi prostor bio povezan a boravak u njemu veoma prijatan…

Kako bi se postigla povezanost kroz ispresecane forme objekta, arhitekte su odabrale belu opeku kao primarni element za sve zidove budućeg objekta. Da bi prostori ostali povezani, detalji bele opeke provučeni su i kroz sam enterijer objekta i to kod stepeništa i malih terasa.

Sklad i harmoniju svetlih neutralnih nijansi razbija salon u zadnjem delu kuće. Sivi betonski zidovi i sjajni crni pod prave kontrast u celokupnom prostoru. Dodatni detalji poput crnog kamina, tamnog nameštaja i stolarije nastavljaju ovu estetiku.

Projektanti: Radillo Alba

Fotografije: César Belio

Lokacija: Meksiko

by Maja Kašiković

Izvor: https://www.dezeen.com/

Maja Kašiković
Maja je rođena u Trebinju (BiH). Osnovne akademske studije završila je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Po završetku osnovnih studija upisuje i master akademske studije, smer Dizajn enterijera, na istom fakultetu. Zvanje master inženjera arhitekture stiče 2018. godine. Voli putovanja, a Italija je njena omiljena destinacija. Pored arhitekture i dizajna svoje slobodno vreme voli da provodi uz prijtelje, sport i dobru muziku…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.