KUĆA SA POGLEDOM NA FRUŠKU GORU

Kuća sa nezaboravnim pogledom na Frušku Goru delo je arhitektonskog studija Model Art arhitekti iz Novog Sada.

Objekat građen po savremenim standardima nastao je na temeljima stare kuće, što je bio i jedan od glavnih izazova za celokupan projekat. Kako očuvati okolinu, kako uklopiti nešto novo i savremeno u nešto već postojeće bila su samo neka pitanja od kojih je trebalo početi…

Primarni zahtev klijenata bio je da pronađu mesto koje će im pružiti mirnu svakodnevnicu, zaklon od gradske buke, ali i neposrednu vezu sa prirodom.

Vodeći se željama korisnika budućeg prostora arhitekte su uspele da nađu najbolje rešenje. Organizacija prostora bila je raspoređena tako da su pomoćne prostorije bile orijentisane prema ulici, dok su glavni delovi kuće bili okrenuti ka unutrašnjoj dvorišnoj strani.  Važno je da kuća bude oaza mira, da istovremeno bude ekstrovertna, pružajući dobre vizure ka okolini, i introvertna, pružajući osećaj mira i sigurnosti“– naglašava Jelena Mitov.

Nakon par iteracija, u krajnjem rešenju oblik kuće bio je varijacija teme tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom. Kako bi se uklopila u celokupan kontekst primenjeni su osnovni materijali poput crepa tamne boje, betona i drveta. Kuća je građena u masivnom konstruktivnom sklopu. Opeka u kombinaciji sa drvenom lamperijom daje izuzetnu dozu rustičnosti i šarma, što je bila jedno da želja klijenata.

Jedan od važnih uticaja imalo je i samo prirodno okruženje, postojeći raspored drveća, kao i blago nagnuti teren na kome je kuća i izgrađena. Prirodni pad terena i postojeći temelji vešto su se iskoristili za celokupan sadržaj na površini od 250m2.  U prizemlju kuće dominira velika dnevna zona, koja obuhvata dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, na koje se nadovezuju terase (pristupna i dvorišna). Pored pomenutih prostorija, u prizemlju su i radna soba, spavaća i gostinska soba, kupatilo, ostava i tehnička prostorija. Ulaz u objekat nalazi se u središnjem delu osnove.  

Kao što je već i pomenuto, kuća se uklapa u postojeći ambijent na razne načine. Nasuprot belim površinama zidova i velikim staklenim površinama, koje naglašavaju otvorenost i prozračnost, detalji u enterijeru od prirodnih materijala (opeke i drveta) daju prostoru posebnu dozu ušuškanosti i topline. „Jedan od ciljeva je bio i da se očuva postojeće drveće, pa je u kontekstu toga i deo grane isečene sa obližnjeg drveta, koja je pretvorena u viseći luster iznad trpezarijskog stola“ – ističu arhitekte iz Modelarta.

Naziv objekta: Kuća Rašović

Projektanti: Modelart Arhitekti

Godina izgradnje: 2019-2020.

Fotografije: Dušan Petković

Izvor: https://www.gradnja.rs/

01

Image 1 of 10

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.