NOVI PROSTOR „STVARANJE SOBA UNUTAR SOBE“

Ideja za renoviranje poznate hale za mašine (Luther’s Machine Room) proizašla je iz potrebe da se stvori novi prostor za najveću medijsku kuću Aripaev (Äripäev), u Estoniji (Estonia). Želja medijske kompanije da otvori kancelariju za 280 zaposlenih pokrenula je renoviranje poznate istorijske građevine iz 1912. godine. Luterova fabrika mašina postaje savremeni radni prostor.

Karakter same zgrade i dalje ostaje sačuvan kroz detalje i naglašen samom prostornom organizacijom. U objektu koji je po svojoj formi otvorenog karaktera stvorena je moderna medijska kuća. Čitavom površinom, prostor zauzima 2739m2, od čega se 2326m2 nalazi samo na spratu.

Objekat zauzima tri međusobno povezane etaže. Prizemna etaža svojim delom zauzima najveću površinu objekta. Radni prostori koncentrisani su po krajnjim delovima zgrade. Krećući se prema centralnom delu, prostor se postepeno menja iz otvorenih i zatvorenih kancelarija za sastanke do prostora sa kafeom i  bibliotekom. Svojom većom površinom, prostor je otvoren kako bi se što bolje sagledale celine između prizemlja i sprata.

Što se tiče same materijalizacije, koncept uređenja ostao je povezan sa samom istorijom objekta. Inspirisani furnirom koji se proizvodio u Luterovoj tvornici, drvene ploče su se koristile kao završna obrada „soba unutar sobe“. Beton kao sastavni deo industrijskog objekta takođe nije ostao zapostavljen kroz detalje stubova i krovne konstrukcije.

Jedan od najvećih izazova bio je postizanje akustike koja je neophodna za rad. Pošto je glavna etaža objekta projektovana po principu „open space“ i nema dovoljno zidnih površina, svi zatvoreni prostori obloženi su akustičnom vunom. U nameštaju se takođe koristilo mnogo akustičnih materijala što je na kraju i dalo zadovoljavajući rezultat.

Projektanti: Arhitekt 11

Projekat je realizovan 2017. godine.

Površina: 2739 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Tõnu Tunnel

by Maja Kašiković

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.