Vodeći se tradicionalnim elementima kao i očuvanjem harmonije između čoveka i prirodnog okruženja, u mestu Hefei u sklopu kineskog kampusa nastao je interesantan projekat paviljona.

Po osnovnim načelima tradicije kao i tradicionalnim elementima centralno mesto u projektu paviljona postao je bunar. Nastojeći da spoje tradicionalno i moderno arhitekte iz biroa TJAD kreirale su pavljon na površini od 137m2. Uz pomoć improvizovanog bunara arhitekte su uspele da stvore prijatan prostor koji pored mogućnosti sedenja na otvorenom u svim vremenskim uslovima služi i za prikupljanje i očuvanje kišnice.  Kao interesantan detalj u čitavoj priči, bitno je pomenuti  da korisnici prostora paviljon dosta koriste u periodu kišnih dana kada se stvara mogućnost sedenja u prostoru i „slušanja“ kiše.

Vodena zavesa koja se stvara u kišnim danima istakla je krovnu konstrukciju kao interesantan detalj u čitavoj priči. Sama konstrukcija paviljona usmerena je ka unutra, kako bi se kiša slivala kroz centrali otvor i stvarala „kišnu zavesu“.  U kišnim periodima posetioci mogu da uživaju kako u vizuelnom, tako i u akustičnom doživljaju prostora. Odnos čoveka i prirode ponovo dolazi u prvi plan što je bio i sam koncept projekta paviljona.

Da bi sve ostalo u duhu prirode i tradicije kroz celokupan enterijer paviljona provučeni su prirodni materijali i neutralne boje. Usklopu same konstrukcije ističu se čelični stubovi i grede koje stvaraju kontrast u čitavom prostoru.  Stvarajući što veću povezanost sa prirodom, ostali detalji istakli su bitnu vezu enterijera i eksterijera. Matreijalizacija poda stapa se sa kamenom koji se provlači kao efektan detalj na pojedinim mestima paviljona. Zidovi sa krovnom konstrukcijom od urađeni su u drvetu i belim neutralnim nijansama. Kao završni detalj treba naglasiti da je ceo prostor ostao otvoren ka spoljašnjoj sredini, što ostavlja utisak jedinstvene celine i spajanja sa okruženjem.

Projektanti: TJAD

Projekat je realizovan 2019. godine.

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija na Google maps: https://www.google.com/maps/place/Hefei,+Anhui,+Kina/@31.8207395,117.2139837,14z/data=!4m5!3m4!1s0x35cb640ef207cf9d:0xdc151173f2c33299!8m2!3d31.820591!4d117.227219

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.