PRIRODA I KONTRASTI, AKA PATAGONIA

Ceo kompleks je smešten u Puerto Natalesu, u Čileu(Puerto Natales, Chile). Aka Patagonia(Aka Patagonia) je poznata kao jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Čileu. Objekti su smešteni na vrhu već pomenute doline sa koje se pruža pogled na isprepletane grebene, vulkane i planine.

Koncept celog projekta izvlači se iz  kontrasta arhitektonskih objekata masivnih formi koji proizilaze iz pejzaža, pružaju se dolinom Puerto Natalesa i postaju deo prirode.

Ceo projekat se sastoji od sedam modula koji su raspoređeni kao manji privatni objekti u nizu. Šest modula čine privatne dvokrevetne sobe sa kupatilom, dok je poslednji modul ostavljen kao zajednička prostorija za kuvanje, odmor, reklasaciju i druženja.

Svi moduli su građeni zasebno i, nakon toga, planski postavljani sa ciljem da se iskoristite vizure postojeće lokacije i stvore što bolji pogledi na postojeće prirodne atrakcije. Objekti su postavljani u nizu kako bi se što manje narušavalo prirodno okruženje.  Čitav prostor je projektovan tako da se stvara jedinstvena povezanost između spoljašnje i unutrašnje sredine.

Po pitanju materijala, arhitekte su ostale u kontekstu podneblja. Kao osnovni materijal koristili su lokalno drvo Lenga (Lenga tree). Zidovi, podovi i plafoni građeni su od istog materijala koji ih štiti od ekstremnih vremenskih uslova jer je Lenga poznata kao drvo koje dobro opstaje u teškim vremenskim uslovima.

Trajnost i starenje materijala bilo je jedno od ključnih aspekata projekta, u kojoj se postiže jedinstvena celina između novoizgrađenih objekata i postojeće okoline. Vremenom arhitektura se prilagođava svojoj okolini i postaje deo nje.

Projekat je realizovan 2020. godine.

Površina: 300 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Fernanda del Villar

by Maja Kašiković

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.