Prostor koji briše granice između enterijera i eksterijera

Na blagoj padini, u malom naselju japanskog grada Fujeida, nastala je kuća zvana Green Edge House. Kuća ima ukupnu površinu ok 73m2. Koncept samog projekta bilo je stvaranje privatnosti u sklopu životnog prostora koju je trebalo obezbediti u odnosu na susede.

Prva zamisao projekta bila je mogućnost da se kreira unutrašnje dvorište, ali na ovaj način ne bi bila obezbeđena potpuna privatnost za same korisnike. Pored toga prirodna svetlost i vazduh bi teško cirkulisali jer bi prostor bi poprilično zatvoren.  Nakon više opcija i razmatranja, arhitekte su se ipak odlučile za obodno zatvoreno dvorište, koje će se nalaziti spoljne strane kuće. Na taj način stvorili su mogućnost da prirodu provuku kao dominantan detalj i to kroz kompletan objekat.

Da bi se dobio efektan detalj vredan celokupnog ulaganja, arhitekte su se odlučile da u objekat postave veoma zanimljiv sistem plutajućih zidova. Zidovi su visine gotovo 2,5 metara oko celog dvorišta, i od zemlje su odignuti za 80 centimetara. Na ovaj način ukućani su vizuelno odvojeni od suseda, a da pritom nije narušen sam protok vazduha i svetlosti.

Na primer, gledano prema fiziologiji odraslog čoveka linija njegovog pogleda je prosečno u nivou od 150 do 180 centimetara prilikom stajanja i od 82 do 99 centimetara prilikom sedenja, a sa druge strane radna sredina je usmerena na visinu od 75 do 85 cm. Imajući ovo u vidu plutajući zid je izdignut na visinu od 65 centimetara od poda a 80 centimetara od tla, pa se pogledi suseda i ukućana ne mogu ukrstiti. Kako navode arhitekte za ArchDaily.

Na ovaj način plutajući zid stvara jasnu granicu u prostoru, a sa druge strane transparentna fasada ukućanima pruža osećaj otvorenog prostora i ublažava granicu između enterijera i eksterijera.

Kao što je već i rečeno u objektu ne postoji jasna granica izmedju otvorenog i zatvorenog prostora. Zidovi su transparentni i svakoj svojoj zoni su povezani sa dvorišnom baštom. Zbog čitavog koncepta kuća je nazvana „zelena ivica(Green Edge House).

Enterijer u ubjektu je veoma sveden i bez velike detaljnosti. Može se reći da je uradjen u minimalističkom stilu, onako kako se i očekuje za japansku savremenu arhitekturu. Površine su bele, linije su pročišćene i bez detalja.

Projekat je realizovan 2012. godine.

Izvor: https://www.archdaily.com/

by Maja Kašiković

Maja Kašiković
Maja je rođena u Trebinju (BiH). Osnovne akademske studije završila je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Po završetku osnovnih studija upisuje i master akademske studije, smer Dizajn enterijera, na istom fakultetu. Zvanje master inženjera arhitekture stiče 2018. godine. Voli putovanja, a Italija je njena omiljena destinacija. Pored arhitekture i dizajna svoje slobodno vreme voli da provodi uz prijtelje, sport i dobru muziku…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.