Tradicionalna kuća na reci

Smešten na ušću reke Krome (The Krom River, St Francis Bay), koja se uliva u topli indijski okean, objekat je zamišljen kao kuća za odmor za porodicu koja živi u Londonu. Lokacija ukupne površine 3330m2 smeštena je u starijem delu sela i proteže se na čitavom potezu od ulice do reke.Smešten na ušću reke Krome (The Krom River, St Francis Bay), koja se uliva u topli indijski okean, objekat je zamišljen kao kuća za odmor za porodicu koja živi u Londonu. Lokacija ukupne površine 3330m2 smeštena je u starijem delu sela i proteže se na čitavom potezu od ulice do reke.

Prvobitna lokacija kuće bila je pozicionirana na zadnjem delu parcele, i nije imala otvorene vizure ka reci. Zbog toga postojeći objekat je srušen kako bi se stvorio novi koncept uređenja, i kako bi se iskorisile sve prednosti koje pruža jedna takva lokacija. Glavni koncept čitavog dizajna bio je upotreba arhitektonskih elemenata kroz koje se povezuju zemlja i voda, priroda sa objektom. Stvoriti prijatno mesto za odmor kako u enterijeru tako i u eksterijeru.

Jednostavnost forme provlači se kroz čitav objekat. Svaka celina ima određenu upotrebu. Prvi deo je mesto u kome je pozicionirana kuhinja sa garažom. Nakon njih slede prostorije otvorene tipologije, koje stvaraju vezu između enterijera i eksterijera. Prostori za boravak prelaze u otvorene terase koje su sastavni deo kuće. Na njih se nadovezuju dnevni i trpezarijski prostor i sobe za spavanje.

Kao interesantan detalj ističe se uređenje dvorišta i njegovo povezivanje sa prostorom enterijera. U različitim nivelacijama dvorište je uređeno kao jedna celina koja je sastavljena iz više manjih delova. Dekorisano je sa travama i drvećem koje je karakteristično za samo podneblje. Kao što je već i pomenuto, na pojedinim mestima uz pomoć staklenih vrata kuća je otvorena ka spolja. Njihovim otvaranjem stvara se mogućnost nesmetanog kretanja iz unutrašnjosti ka spoljašnjem delu, kroz čitavo dvorište.

Projektanti: Bert Pepler Architects

Projekat je realizovan 2017. godine.

Površina: 753 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Greg Cox/ Bureaux, Bert Pepler

by Maja Kašiković


2

Image 2 of 9


wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.