Zelena oaza na krovnoj terasi

Zelene površine kao prostori za odmor i relaksaciju zauzimaju bitno mesto u arhitekturi i dizajnu savremenih prostora. Upravo iz toga dolazi još jedan interesantan objekat koji je realizovan 2019 godine u Vijetnamu (Vietnam).

Interesantna povezanost krovnog vrta i stambene jedinice proizašla je kao želja vlasnika da svoju kuću pretvori u spokojno mesto za opuštanje, kao i mesto ispunjeno zelenilom, svetlošću i apsolutnom privatnošću.

Usled nedostatka zelenih površina dizajnerski tim MDA architects je osmislio uklapanje terasastog vrta u postojeću stambenu celinu, sa glavnim akcentom na krovnoj površini. Privatni prostor postao je otvorena zelena površina koja može da se koristi za rane jutarnje aktivnosti poput vežbanja ili opuštanja u hladu zelene oaze na krovu njihove kuće.

Prostori enterijera i eksteriera međusobno su povezani i nastala je jedna skladna celina. Nivelacijama u enterijeru nastao je otvoren prostor koji povezuje sve prostorne jedinice, dok velike staklene površine adekvatno osvetljavaju čitavu stambenu jedinicu.

Crvene cigle i zelene površine naizmenično se provlače kroz spoljašnju i unutrašnju sredinu. Kao glavni akcenat izdvajaju se prostori balkona koji su ukrašeni su dekorativnim zelenilom. Saksije se, kao detalj na balkonima, provlače se kroz čitav prostor i zbog toga kuća je uvek prekrivena zelenkastom bojom koja unosi mir i opuštanje.

Projekat je realizovan 2019. godine.

Površina: 450 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Quang Tran

by Maja Kašiković

1

Image 1 of 9

Maja Kašiković
Maja je rođena u Trebinju (BiH). Osnovne akademske studije završila je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Po završetku osnovnih studija upisuje i master akademske studije, smer Dizajn enterijera, na istom fakultetu. Zvanje master inženjera arhitekture stiče 2018. godine. Voli putovanja, a Italija je njena omiljena destinacija. Pored arhitekture i dizajna svoje slobodno vreme voli da provodi uz prijtelje, sport i dobru muziku…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.