Zelena oaza na krovnoj terasi

Zelene površine kao prostori za odmor i relaksaciju zauzimaju bitno mesto u arhitekturi i dizajnu savremenih prostora. Upravo iz toga dolazi još jedan interesantan objekat koji je realizovan 2019 godine u Vijetnamu (Vietnam).

Interesantna povezanost krovnog vrta i stambene jedinice proizašla je kao želja vlasnika da svoju kuću pretvori u spokojno mesto za opuštanje, kao i mesto ispunjeno zelenilom, svetlošću i apsolutnom privatnošću.

Usled nedostatka zelenih površina dizajnerski tim MDA architects je osmislio uklapanje terasastog vrta u postojeću stambenu celinu, sa glavnim akcentom na krovnoj površini. Privatni prostor postao je otvorena zelena površina koja može da se koristi za rane jutarnje aktivnosti poput vežbanja ili opuštanja u hladu zelene oaze na krovu njihove kuće.

Prostori enterijera i eksteriera međusobno su povezani i nastala je jedna skladna celina. Nivelacijama u enterijeru nastao je otvoren prostor koji povezuje sve prostorne jedinice, dok velike staklene površine adekvatno osvetljavaju čitavu stambenu jedinicu.

Crvene cigle i zelene površine naizmenično se provlače kroz spoljašnju i unutrašnju sredinu. Kao glavni akcenat izdvajaju se prostori balkona koji su ukrašeni su dekorativnim zelenilom. Saksije se, kao detalj na balkonima, provlače se kroz čitav prostor i zbog toga kuća je uvek prekrivena zelenkastom bojom koja unosi mir i opuštanje.

Projekat je realizovan 2019. godine.

Površina: 450 m2

Izvor: https://www.archdaily.com/

Lokacija objekta na Google Maps: OVDE

Fotografije: Quang Tran

by Maja Kašiković

2

Image 2 of 9

wp-aqenterijeri
Author:
Zoran je rođen u Sarajevu (BiH). Diplomirao je 2007. godine na Odseku za Arhitekturu pri FTN Novi Sad gde je stekao zvanje Master inženjer arhitekture. Odslušao je i položio sve ispite na specijalističkim studijama: Energetska efikasnost u Zgradarstvu. U periodu od 2006. do 2009. godine je živeo i radio u USA gde je stekao bogato radno (i životno) iskustvo. Zajedno sa bratom Goranom je 2010. oformio AQ DOO. Oženjen je i ima troje dece. Pored svoje porodice i Srbije, naročito voli putovanja, sport, prirodu, Novi Sad i Crvenu Zvezdu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pošaljite upit

Pozovite nas ili ispunite donji obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se da odgovorimo na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.